Resepi Ayam Kicap Blackpaper Kentang

/
0 Comments
Assalamualaikum dan Hai,

Masih sempat rasanya zue nak mengucapkan selamat berpuasa kepada pembaca-pembaca blog di sini. Pejam celik dah masuk 2 Ramadhan hari ni. Sekejap rasanya.

Masuk je Ramadhan perkara yang menjadi rutin adalah melihat resepi di internet sampai zue tak pasti nak masak menu apa untuk berbuka..hehehe
Tapi untuk Ramadhan kali ini zue akan memasak untuk family (suami dan anak zue yang sorang tue). Lebih selamat dan dijamin kebersihannya.

Jika berkesempatan, InsyaAllah setiap resepi yang zue masak sepanjang bulan Ramadhan ini akan diupdate di blog ni..so bolehlah dijadikan rujukan setiap kali bersilat di dapur..

Hidangan pertama yang membuka lembaran pada 1 Ramadhan 1436 hari tu adalah ayam kicap blackpaper kentang.




~Resepi Ayam Kicap Blackpaper Kentang~

Bahan-bahan

2 keping peha ayam - dipotong jadi 2 bahagian tied dan 2 peha (dicampur kunyit & garam dan digoreng ketepikan)
2 biji kentang - dipotong wedges (digoreng sehingga kekuningan dan ketepikan)
2 labu bawang besar - dipotong bulat
3 biji bawang putih - diracik halus
1 inci halia - diracik halus
1 sudu besar blackpaper - ditumbuk halus
2 sudu besar sos blackpaper 
2 sudu besar kicap manis ABC
1 sudu besar kicap masin
5 biji cili padi
1 cawan air 
sedikit minyak masak

Cara-cara

Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih serta halia sehingga naik bau. Masukkan pula blackpaper yang ditumbuk tadi. Biarkan seketika.

Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng bersama sos blackpaper dan semua kicap. Tambahkan sedikit air supaya kuah tadi tidak terlalu pekat. Biarkan mendidih seketika.

Jika sukakan pedas, tambahkan cili padi ikut kepedasan yang disukai. Akhir sekali masukkan kentang yang digoreng tadi dan siap untuk dihidang.

Selamat mencuba !











You may also like

No comments:

Powered by Blogger.